Urejanje besedila v PDF-ju

S popravljanjem besedila v PDF-ju mislimo na dejansko spreminjanje teksta v izvirnem PDF-ju (ne na pisanje komentarjev ali opomb, o katerem lahko več preberete tukaj).

Na splošno PDF-i niso namenjeni urejanju (več o tem, kaj je in kaj ni PDF), ampak se besedila pišejo v drugih programih kot so Microsoft Word, Adobe InDesign, Adobe Framemaker, kjer se potem tudi popravljajo in se PDF ponovno zgenerira.

Vendar pa pogosto nimamo izvornih datotek in je treba zato urejati tudi neposredno PDF.

To omogočajo vsa plačljiva orodja, še vedno pa morate imeti na svojem računalniku nameščene uporabljene pisave (fonte), ki so del PDF-ja. Če namreč na svojem računalniku nimate vseh potrebnih pisav, kar se pogosto zgodi, boste imeli z urejanjem težave. Nekatera orodja vam lahko pri tem ponudijo podobno pisavo, drugje pa jo boste morali morda spremeniti sami. Težave lahko nastanejo tudi s šumniki, ki jih ne vsebujejo vse pisave.

Orodja večinoma omogočajo tudi spreminjanje velikosti pisav, dodajanje in brisanje slik ipd.

Priporočamo uporabo standardnega programa Adobe Acrobat Pro DC ali PDF Architect, če želite cenejšo aplikacijo. Kako konkretno v Acrobatu uredite besedilo, lahko preberete tukaj.

Od brezplačnih aplikacij, ki omogočajo urejanje besedila (z določenimi omejitvami) lahko uporabite orodje Sejda. Uporaba je zelo preprosta. Ko datoteko potegnete v brskalnik, je takoj na voljo za urejanje.

Sejda - preprosta uporaba
Sejda – preprosta uporaba

Kot že omenjeno, vas bo pogosto pričakalo spodnje sporočilo, da pisava ni na voljo, kar sicer ni težava pri brisanju, je pa pri dodajanju novega besedila:

Pisava ni na voljo

Opombi:

  • pri uporabi spletnih različic bodite pozorni na varnost oz. zaupnost podatkov, ki jih pošiljate.
  • urejanje ne bo možno, če je PDF zaščiten z geslom oz. kako drugače zaklenjen za urejanje.

OGLEJTE SI TUDI:


Če potrebujete pomoč pri urejanju ali prevodu PDF-ja, nas kontaktirajte na pdf@aikwit.com.


Ključne besede:
PDF-urejevalnik, pregledovalnik PDF-jev, PDF editor, PDF orodje, urejanje PDF-jev, popravljanje PDF-jev, spreminjanje besedila v PDF-ju, program za urejanje