Najboljši brezplačni PDF pregledovalniki

Datoteke v formatu PDF so ene od najpogostejših tipov datotek, ki se danes uporabljajo zaradi ohranjanja postavitve slik in pisav na različnih naprav. Vendar pa je za odpiranje in urejanje PDF-jev na izbiro morje aplikacij in med njimi se je težko znajti. Na spodnjem seznamu boste našli nekaj najboljših urejevalnikov PDF-jev, s katerimi smo skušali namesto vas ločiti zrnje od plev.

Različna orodja imajo različne funkcije in zmožnosti, od popravljanja besedila, dodajanja slik, komentarjev, pretvorbo PDF-jev v Word in izvažanje v druge formate.

ProgramOpis Uporabite ga, če želite
Adobe Acrobat Reader DCUradni pregledovalnikPogledati PDF, dodajati komentarje, »prostoročno« podpisati dokument
Drawboard PDFDel naprav MS SurfacePogledati PDF, pisati po PDF-ju, brisati strani
Google ChromeNajhitrejši pregledovalnikNa hitro pogledati PDF brez drugih možnosti
Microsoft WordUrejevalnik za preproste dokumenteOdpreti PDF v Wordu, shraniti svoje dokumente v PDF
PDF Architect 5Zmogljiv brezplačni PDF urejevalnikVstavljati strani, združiti več PDF dokumentov v enega
Sejda PDF EditorNajboljši spletni PDF urejevalnikPopraviti kakšno besedo, dodati sliko, brez nameščanja datotek
Sumatra PDFPreprost pregledovalnikHitro orodje, ki zasede malo prostora

Adobe Acrobat Reader DC

Za vsakodnevno uporabo

Acrobat Acrobat Reader DC - Za vsakodnevno uporabo
Acrobat Acrobat Reader DC

Adobe Acrobat Reader DC je brezplačen in preizkušen program za  ogled, tiskanje in podpisovanje PDF-jev. Glede na to, da je Adobe ustvaril format PDF, je z njim je mogoče odpreti največ različnih dokumentov PDF, vključno s takimi, ki vsebujejo obrazce in večpredstavnostne vsebine. Dodajate lahko komentarje tako, da besedilo označite ali komentar napišete. Komentarji se bodo shranili in jih bodo videli tudi drugi. Ne morete pa spreminjati obstoječega besedila ali slik. Za kaj več je potrebna plačljiva verzija Adobe Acrobat DC. Adobe Acrobat Reader je na voljo tudi v slovenščini.


Drawboard PDF

Kot nadomestek papirja

Drawboard PDF - Kot nadomestek papirja
Drawboard PDF

Drawboard PDF je namenjen predvsem pisanju komentarjev na roko z uporabo peresa na tablici. Deluje zelo naravno ima pa tudi nekaj drugih uporabnih funkcij. V njem lahko npr. izbrišete izbrano število strani. Če to storite dvakrat (primer: če ima PDF 100 strani, najprej izbrišete strani od 1 do 20, in nato od 21 do 100) in datoteko vsakokrat shranite z različnim imenom, lahko tako razdelite PDF na dva oz. več delov. Pri tem se sicer ne bo zmanjšala velikost PDF-ja. Če želite še to, morate PDF odpreti v drugem urejevalniku npr. Acrobat Readerju in ga tam še enkrat shraniti.


Google Chrome

Hiter pregledovalnik PDF-jev

Chrome - Hiter pregledovalnik PDF-jev
Google Chrome

Brskalnik Chrome ima vgrajen okleščen PDF pregledovalnik z zelo omejenimi funkcijami. Ker pa boste mnogo PDF-jev odprli na spletu, boste gotovo naleteli nanj. Njegova prednost je predvsem v tem, da je zelo hiter. Omogoča pa tudi obračanje strani iz pokončne v ležečo.


Microsoft Word

Za osnovno urejanje PDF-jev

Microsoft Word - Za osnovno urejanje PDF-jev
Microsoft Word

Microsoft Word je najpogosteje uporabljani urejevalnik besedil, ki pa ima v različici 2013 in novejših tudi več funkcij za delo s PDF-ji. Z možnostjo »Shrani kot PDF« lahko dokumente, izdelane v Wordu, shranite v PDF. PDF dokumente pa lahko tudi odprete. Word se bo potrudil in odprl vsebino v obliki, ki jo lahko urejate. Pisave se sicer ne bodo ohranile, zato nastali dokument ne bo enak prvotnemu, morda pa vam to pride vseeno prav.


PDF Architect 5

Za združevanje datotek

PDF Architect - Za združevanje datotek
PDF Architect

PDF Architect je zmogljiv program za urejanje, ki tudi v brezplačni verziji ponuja nekaj dodatnih funkcij, ki so pri drugih programih plačljive. Ena od teh je »Combine Files«, kjer lahko v en PDF združite več PDF-jev. Tako lahko dodate posamezne strani ali več strani. Uporabite ga lahko tudi za »tiskanje« raznih datotek v PDF. V plačljivi verziji, ki pa ni zelo draga, ima tudi dobre možnosti paketne obdelave datotek, če želite npr. naenkrat pretvoriti več sto datotek iz PDF-ja v Word.


Sejda PDF Editor

Brez nameščanja

Sejda PDF Editor - Brez nameščanja
Sejda PDF Editor

Za urejanje srednje velikih PDF-jev (do 200 strani in 50 MB), kjer nimate pomislekov o varnosti podatkov, lahko uporabite tudi brezplačni spletni urejevalnik Sejda PDF Editor. Njegova velika prednost je, da lahko spreminjate tudi obstoječe besedilo v PDF-u in popravljeni PDF nato izvozite. Pri tem so določene omejitve glede pisav (fontov).


Sumatra PDF

Preprost pregledovalnik

Sumatra PDF - Preprost pregledovalnik
Sumatra PDF

Sumatra PDF je odprtokodni in brezplačni pregledovalnik z minimalističnim dizajnom. Poleg PDF-jev izredno hitro odpira tudi formate ePub, MOBI, CHM in druge. Če želite varčevati s pomnilnikom, je to pravi pregledovalnik za vas.


OGLEJTE SI TUDI:


Če potrebujete pomoč pri urejanju ali prevodu PDF-ja, nas kontaktirajte na pdf@aikwit.com.


Ključne besede:
PDF-pregledovalnik, pregledovalnik PDF-jev, PDF editor, PDF orodje, orodje za postavljanje PDF-ov, urejanje PDF-jev, PDF program, PDF bralnik, program za urejanje