Kaj se zgodi, če PDF pretvoriš v Word

Ko želimo urejati PDF, ga najpogosteje pretvorimo v Word. Za to obstaja več načinov – če imamo nameščeno orodje Adobe Acrobat DC, lahko najprej dokument PDF odpremo z Acrobatom. Nato kliknemo na gumb Export PDF (Izvozi PDF), za obliko izvozne datoteke izberemo Microsoft Word in nato Word Document. Kliknemo Export (Izvozi), poimenujemo dokument in ga shranimo.

Če nimate plačljive različice Acrobata, lahko pretvorbo iz PDF-ja v Word opravite z nekaterimi spletnimi pretvorniki, ki so do določene mere tudi brezplačni (npr. Foxit, WPS PDF to Word Converter, Nitro PDF to Word Converter itd.).

Do te točke so zadeve precej enostavne, zabavni del pa se začne, ko odprete, pogledate in želite urejati konvertirano datoteko v Wordu. Skoraj obvezno se namreč določeni deli porušijo, fonti niso več pravi, oblika je drugačna itd. Težav je manj, če je bil PDF ustvarjen iz Wordove predloge – v tem primeru je pretvarjanje nazaj v Word dosti boljše, če pa imate za osnovo oblikovno zahtevnejši ali celo skeniran dokument, je težav veliko več. Cenejša programska oprema, ki optično prebere besedilo (naredi OCR) in ga spremeni v tekst, ne vključuje slovarjev ali pa ta še ni tako dobra, da bi lahko umeščala skenirano besedilo v kontekst in na podlagi tega popravljala besedilo. Tako se redno dogaja, da so besede zapisane napačno, dodani prelomi vrstic, pokvarjeno je deljenje besed, pojavijo se dvojni presledki in izgubi se določeno oblikovanje (odebeljeno, poševno besedilo, velika in mala začetnica).

Po pretvorbi PDF-ja v Word je treba pogosto datoteko še ročno popravljati in preverjati pravilnost zapisa in oblike z originalom, kar je zelo zamudno. Do neke mere si lahko pomagamo seveda s črkovalnikom, a tudi to orodje ima omejene funkcije, saj prav tako ne razume konteksta in ne prepozna, da je sicer slovnično pravilno zapisana beseda v kontekstu povsem napačna.


OGLEJTE SI TUDI:


Če potrebujete pomoč pri urejanju ali prevodu PDF-ja, nas kontaktirajte na pdf@aikwit.com.


Ključne besede:
pretvarjanje PDF-ja v Word, PDF-to-word, konvertiranje PDF v DOC, pretvornik